2024/11/01     ל' תשרי התשפ"ה

פרשת מקץ, תשפ"ג, יקב רקנאטי, ספיישל רזרב.

chanuka22פרשת מקץ תשפ"ג, יקב רקנאטי, ספיישל רזרב 2017

השורש 'ש.ב.ר.' מופיע בפרשה שלנו עשרים פעמים, וזה לא לשבור, אלא מה? ההסבר הפשוט של המילה הוא: 'מכירה'. הגדרה זו מסתדרת עם רוב המקומות. חלק מהמפרשים מציעים שאולי זה דווקא קנייני תבואה, [ראה שפתי חכמים], רש"י שולל כזו הצעה ומוכיח זאת מפסוק בנביא: "לְכוּ שִׁבְרוּ בְּלוֹא כֶסֶף וּבְלוֹא מְחִיר יַיִן וְחָלָב" (ישעיהו נה/א). אבל במקום אחד חייבים אנו להעצר ולשאול מה זה: 'שֶׁבֶר רַעֲבוֹן'? (בראשית מב/יט). ומתוך כך להגיע למסקנה מעניינת, 'שבר' אינו סתם אוכל, אלא 'אוכל משביע', אוכל ששובר רעב. בדרך העממית והמצויה הכוונה לתבואה, אך בעיתות רעב, כשצריך להתפשר על מה שיש, מזהיר יעקב את בניו: אל תביאו שטויות, אלא רק מה ששובר את הרעב. חלב שובר את הרעב, שהרי הוא הופך לגבינה בתוך הבטן, תינוקות שניזונים על חלב, אינם רעבים. על יין אומרים חז"ל, שהוא גם משביע וגם משמח, בעוד שהלחם רק משביע (ברכות לה/ב). גם על תמרים נאמר שהם משביעים (כתובות י/א), רבי יצחק זילברשטיין שליט"א מציע שאולי אכילת תמרים אחר הקידוש, תהיה גם כן 'קידוש במקום סעודה', אפילו בלי מזונות. לא ברור שהוא קבע זאת להלכה, אך זו הצעה על דפי הגמרא במסכת כתובות.

לארוחת בוקר קוראים באנגלית Breakfast - 'בְּרֶק-פאסט', כלומר: שבירה מהירה של הרעב. באמריקה רגילים לאכול כל שעה או אפילו פחות, וכשישנים שש שעות רצוף, זה כבר רָעָב שצריך לשבור אותו. אבל הרעיון רואים אנו שהוא נלקח מהתנ"ך.

על הצעה נוספת חשבתי, שאולי זה מהשורש 'שֶׂבֶר' - תקווה, ציפייה, כמו "עֵינֵי כֹל אֵלֶיךָ יְשַׂבֵּרוּ" (תהילים קמה/טו). 'שִׂבַּרְתִּי לִישׁוּעָתְךָ' (תהילים קיט/קסו). כשברוך ה' יש לנו מקרר מלא, ומדפים עמוסים במרכול, אנו קצת שוכחים עד כמה שאנו תלויים באוכל, ודילוג של ארוחה אחת, כבר מצית לנו כוכבים בתוך העיניים, למרות שבמשך החיים כבר הספקנו לאכול יותר מחמישים אלף סעודות.

לסיכום: כיצד שלא נסביר זאת, ברור שיין נמצא ברשימת הדברים שאנו 'מְשַׂבְּרִים' להם. ואם זה יין משובח, וכבר מזגנוהו לכוס לפני ההליכה לתפילת מנחה של ערב שבת, ואף הרחנוהו, זה נותן קצת סיבה, שלא להתעכב יותר מידי זמן אחר תפילת ערבית, שהרי אנו 'מְשַׂבְּרִים' לְ'שֶׁבֶר הָרַעֲבוֹן'. למה שֶׁבֶר רַעֲבוֹן? כי ההלכה קובעת שלא לקבוע סעודה בערב שבת, כדי להיכנס לשבת עם תאבון. זה נקרא 'הידור מצוה', המצווה היא לאכול, וכשרעבים זה הופך להיות מצוה מהודרת.

יש לזכור שהשבת הזו היא מיוחדת כפול שלוש. א. שבת. ב. ראש חודש. ג. חנוכה. זה לא אומר שצריך לפתוח שלושה בקבוקי יין, אבל זה כן אומר שצריך לשדרג את היין, ולפתוח משהו שישכנע לְ'שַׂבֵּר' לו.

ההצעה שלי לשבת חשובה כזו 'ספיישל רזרב' 2017 יין הדגל של 'יקב רקנאטי' שעבר לאחרונה למשכנו החדש בפארק תעשיות רמת דלתון.

היין מבטא את המיטב שבכל שנת בציר, הענבים גדלו בגליל ונבחרו מחלקות הכרם המובחרות ביותר של היקב. הבלנד משתנה מבציר לבציר אך מבוסס תמיד על זנים ים-תיכוניים וזנים בורדולזים קלאסיים.

היין התבגר כ-18 חודשים בחביות בעלות נפח 3000 ו-500 ליטר (FOUDRE-פודרים) ולאחר מכן היין עובר סינון גם בלבד.

ליין יש גוף מלא ועשיר, ניחוחות שוקולד ופירות יער, פלפל שחור ותבלינים ים תיכוניים, חומציות גבוהה ומאוזנת שמגלה לנו את היכולת להתבגר לאורך שנים ויחד עם זה גורמת לטעם שיורי ארוך ונעים.

היין מוכן לשתייה כבר כעת, אולם יתיישן היטב בבקבוק וימשיך להתפתח בשנים הבאות.

כשרות: רבנות איזורית, O.U, בד"צ בית יוסף, חוג חת"ס ב"ב. המחיר:200 ₪

שבת שלום, חודש טוב,

לחיים וחנוכה מאיר ושמח

שרגא – אתר היין הכשר

לעמוד היקב