2025/06/19     כ"ג סיון התשפ"ה feed-image Feed Entries

פרשת שלח תשפ"ה, קריניאן גפנים בוגרות 2021, יקבי ירושלים

כבר הזכרתי בעבר, פעמים אחדות, את הרעיון המרתק שמאשכול הענבים הענק שהמרגלים הביאו מארץ כנען שימש להכנת יין לנסכי המזבח במדבר.

חז"ל, בשאלה פשוטה אך עמוקה, תוהים: מהיכן היה לישראל יין לנסכים במדבר? שתי תשובות עולות במדרש (שיר השירים רבה ד, ג)
א. מאותו אשכול ענבים של המרגלים.
ב. קנו יין מתגרים נכרים שבאו להציע סחורה.

אבל ההקשר שבתורה מוסיף רובד נוסף: מיד לאחר סיפור המרגלים באים דיני הפרשת חלה ונסכים. ההפרשה חלה רק בארץ ישראל – שם הכוהנים אינם מקבלים מַן אלא ניזונים מתרומות העם. במדבר, לעומת זאת, לכל אחד הייתה מנת מַן שווה. אבל נסכים – הרי היו כבר במדבר, כחלק מקרבנות הציבור. אז מנין היה היין?

כאן חוזרת התשובה שאותו אשכול סיפק את היין. אלא שיש לבחון זאת לעומק: רק עבור קרבן התמיד היו נדרשים כ־1,000 ליטר יין בשנה! וזה עוד לפני מוספים, ושאר הקרבנות. כמה יין יכול להכיל אשכול אחד, גדול ככל שיהיה?

חז"ל מתארים שמונה גיבורים שנשאו את האשכול. בחומשים החדשים והמאוירים אפשר למצוא סירטוטים והמחשות מגוונות. אך במדרש המבואר מובא חשבון אסטרונומי ממש: המרגלים סחבו ארבעים סאה נפח לכל אחד מהנושאים – כ־600 ק"ג לאדם! ויש אף המעריכים את משקל האשכול ב־15 טון – משקל של משאית כבדה.

יש הסוברים שחז"ל לא בהכרח דיברו על כמות פיזית אלא על איכות מופלאה. אחרים מציעים שכל סדר החיים במדבר לא התנהל לפי חוקי הטבע הרגילים ולא פלא שגם אל תוך היין הבסיסי השתחל עוד יין דרך נס, כפי שהיה אצל אליהו הנביא שהבטיח לאלמנה הענייה: "צפחת השמן לא תחסר" (מ"א יז/יד). לכן אין טעם לחשב כלל. ויש גם מי שמרחיב את אפשרות רכישת היין מתגרים – אולי הביאו גם ענבים, והם אלו שהשלימו את החסר.

כך או כך, הציווי על נסכים וחלה אחרי סיפור המרגלים העגום מופיע בליווי פסוק מופלא
"לֵךְ אֱכֹל בְּשִׂמְחָה לַחְמֶךָ" – זוהי חלה,
"וּשְׁתֵה בְלֶב טוֹב יֵינֶךָ" – אלו נסכים,
"כִּי כְבָר רָצָה הָאֱלֹקִים אֶת מַעֲשֶׂיךָ" (קהלת ט/ז, במדבר רבה יז/ב).

היין שניסכו על גבי המזבח אמור לשמח את העם – כאילו הם עצמם שותים ממנו.

והיום, כשאין לנו מזבח – אנו מוזגים את היין אל תוך כוס, אבל בלב פנימה נוכל לדמיין כאילו אנו מנסכים אותו לשם שמיים. הרי "שולחנו של אדם דומה למזבח" (ברכות נה/א), וזה מחייב אותנו לעצור לרגע של התבוננות – בין המזיגה לגמיעה.

בשבוע שעבר טעמתי יין מבית "יקבי ירושלים", מדובר ביין מסדרת "פרויקט טחנת הרוח", המופק מזן הקריניאן שמקורו בגפנים בוגרות בנות כ־45 שנה.

הכרם שוכן באזור הכרמל, והגפנים בו נטועות בצורת גביע — שיטת הדליה מסורתית וייחודית התורמת לאיכות הפרי.

היין מציג צבע אדום-סגלגל עמוק, גוף בינוני וניחוחות נעימים של פירות אדומים טריים ותבלינים עדינים. הסיומת שלו ארוכה ומעודנת, עם איזון נעים שמזמין לגימה נוספת.

המחיר: כ־65 ש"ח. כשרות:רבנות מהדרין ירושלים, בד"צ בית יוסף, בד"צ מנצסטר, O.U, ועד רבני חב"ד. אלכוהול:13%.

לחיים ושבת שלום
שרגא – אתר היין הכשר
לעמוד היקב

 

לפרטים ויצירת קשר

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

סדרת הר איתן

har eitan

בלנד הר איתן

הינו בלנד של ענבי קברנה סוביניון (50%) מרלו (26%) פטיט וורדו (14%) שיראז (8%)
הכרמים אשר נבחרו לבלנד ייחודי זה נטועים בהרי הגליל העליון ונבצרו בבציר ידני.
עם סיום התסיסה המלולקטית וייצוב היין הועבר כל זן לחבית נפרדת והתבגר במשך 12 חודשים לאחר מכן מוזגו היינות לבלנד הסופי והוחזרו לחביות העץ ל-12 חודשים נוספים.

היין יושן בסך הכל 24 חודשים בחביות עץ אלון צרפתי ואמריקאי רובן חדשות.

היין הינו אלגנטי וקלאסי בעל צבע אדום עמוק גוף מלא ומורכב המלווה בטעמי פירות אדומים ושחורים, שזיף בשל, דובדבנים ופטל בשילוב חומציות מאוזנת וניחוחות של טבק, קפה ווניל ורמזים למנטה וקינמון המורגשים בפה ובעל טאנינים רכים
זהו יין בעל מרקם קטיפתי וסיומת הרמונית וארוכה
מתאים לארוחה חגיגית לצד מנות בשר עשירות וגבינות מיושנות שמנות.

 

סידרת רזיאל

raziel c s

קברנה סוביניון, רזיאל

הינו יין אדום, המופק מ-100% ענבי קברנה סוביניון. הענבים נבצרו בבציר ידני מחלקת "כרם אביה" הנטוע בהרי השומרון בגובה של כ720 מטר מעל פני הים באזור שהיה משופע בכרמים עוד מימי התנ"ך.

היין יושן במשך 18 חודשים בחביות עץ אלון צרפתי.

היין בעל צבע אדום עמוק, גוף מלא, ארומה עשירה של פטל ושזיף בשל עם רמז לשוקולד ועץ אלון מעושן, זהו יין מאוזן ובעל סיומת מתמשכת.
מתאים לצד מנות בשר עשירות וגבינות מיושנות.

 

 

 raziel merlot

מרלו, רזיאל

הינו יין אדום, המופק מ-100% ענבי מרלו. הענבים נבצרו בבציר ידני מכרם בהר ברכה הנטוע בגב ההר בגובה של כ840 מטר מעל פני הים.
באדמה הסלעית נקדחו חורים עבור כל שתיל ושתיל ושורשי הגפן החודרים לתוך הסלע כמעט אינם מושקים, דבר המשפיע על האיכות הנדירה של הפרי.

היין יושן במשך 18 חודשים בחביות עץ אלון צרפתי.

היין בעל צבע אדום עז נוטה לשחור, גוף מלא, ארומה עשירה ועוצמתית של פירות יער שחורים ואדומים בשלים בשילוב ניחוחות קרמל ועץ אלון מתובל.
סיומת אלגנטית וארוכה מתאים לצד מנות בשר צלוי וכן גבינות מיושנות.

 

 

raziel shiraz

שיראז, רזיאל

הינו יין אדום יבש המופק מ-100% ענבי שיראז. הענבים נבצרו בבציר ידני מכרם דולב הנטוע בהרי השומרון בגובה של כ700 מטר מעל פני הים, חלקה זו נטועה על גבי טרסות עתיקות בעלת יבול נמוך ומניבה פרי ייחודי ואיכותי ביותר.

היין יושן במשך 20 חודשים בחביות עץ אלון צרפתי ואמריקאי חדשות.

היין בעל צבע סגול עמוק, גוף מלא, ארומה עשירה של פטל אדום, שזיף בשל ואוכמניות עם ניחוחות של שוקולד, וניל ועץ אלון ובעל מרקם קטיפתי ועדין עם סיומת ארוכה ועדינה. מתאים לצד חזה עוף ופרגיות וכן דגים מתובלים.

 

 

 Chardonnay

שרדונה

ענבי יין שרדונה 2016 נבצרו בבציר סלקטיבי וקפדני מכרם איכותי הנטוע בהרי ירושלים. היין בעל צבע זהוב זך וצלול, מתאפיין בגוף דומיננטי, ארומות פרי, אשכוליות והדרים, אננס ופרי טרופי, בשילוב ואיזון ניחוחות עץ רכים שופעי חמאה.

התבגרות של 8 חודשים בחביות צרפתיות חדשות הוסיפו לו עומק ומורכבות.

ליין סיומת ארוכה ומענגת. מומלץ להגשה בטמפרטורה של 12-14 מעלות.

 

 

 

סדרת סטף

מרלו 2013, סטף

הינו יין אדום, המופק מ100% ענבי מרלו. הענבים נבצרו בבציר ידני מכרמים בהרי יהודה

היין יושן במשך 12 חודשים בחביות עץ אלון צרפתי.

היין בעל צבע סגול עמוק, גוף בינוני עד מלא, ארומה של דובדבן שזיף ופטל לצד מאפיינים של אדמה, עשבי תיבול ושוקולד מריר.
זהו יין קליל ובעל סיומת ארוכה ומהנה.

 

 

 

sataf c s

קברנה סוביניון 2013, סטף

הינו יין אדום, המופק מ100% ענבי קברנה סוביניון. הענבים נבצרו בבציר ידני מכרמים בהרי יהודה.

היין יושן במשך 12 חודשים בחביות עץ אלון צרפתי.

היין בעל צבע אדום, גוף בינני עד מלא, ארומה של דובדבן שזיף ופטל לצד רמזים של קקאו, עשבי תיבול ועץ אלון.
זהו יין קליל ובעל סיומת ארוכה ומהנה.

 

 

 

 

                          לכתבה על היקב                לעמוד היקב              לאתר היקב

יקב שאטו דה גליליי הינו הגשמת חלומו של הסומלייה הוותיק ביותר בישראל - סומלייה יוסי בן אודיס.

כילד בן 12 סידר יוסי מחסן יינות וכך מימן את חוג הרכיבה על סוסים בחוות ורד הגליל, במהלך התקופה חלם יוסי על סידרת יין משלו שתעודד גידולי יין בגליל ותיצור יותר מקומות תעסוקה
לתושבי הצפון בכלל ותושבי חצור הגלילית בפרט שם הוא נולד.

כיום מיוצאים היינות למספר מדינות, וניתן לרכוש במספר חנויות ובמסעדות איכות.

יקב שאטו דה גליליי יוצר יינות איכות מכרמי הגליל העליון המשובחים שנבחרים בקפידה, הבציר הידני מאפשר טיפול מוקפד ורגיש באשכולות הענבים ועד להגעתו למרכז השולחן.

היקב זכה במדליות ופרסים בתחרויות נחשבות ברחבי העולם ורוב היין מיועד לייצוא, לחובבי יין ברחבי העולם ומעט ממנו, לצריכה מקומית במסעדות איכות ובחנויות יין מקצועיות.

          היינות כשרים למהדרין בהשגחת "בד"צ בית יוסף".

 

cabernet

קברנה סוביניון - CABERNET SAUVIGNON

90% קברנה  ו 10% מרלו

בציר ידני

מכרמי בן זמרה ועלמה שבגליל העליון

היין עבר תהליך השתבחות וישון במשך 12 חודשים

בחביות עץ אלון צרפתיות.

היין מאוזן, סמיך, שחור ומלא טעמים מרוכזים.

 

 

 

merlotמרלו - MERLOT

90% מרלו ו 10% קברנה סוביניון

בציר ידני

מכרמי עלמה ובן זמרה שבגליל העליון

היין עבר תהליך השתבחות וישון  במשך 12 חודשים

בחביות עץ אלון צרפתיות.

היין מאוזן, סמיך, שחור ומלא טעמים מרוכזים.

 

 

 

blendבלנד אדום- BLEND

בלנד - קברנה סובניון, מרלו וסירה

בלנד שווה של ענבי קברנה סובניון, מרלו וסירה

מכרמי עלמה, ספסופה, דלתון ובן זמרה

היין השתבח 12 חודשים

בחביות עץ אלון צרפתי בדרגת קלייה של MW

 

 

 

 

shirazשיראז - shiraz

100% ענבי שיראז

מכרמים מובחרים שבגליל העליון

גם יין זה כאחיו עבר תהליך השתבחות וישון במשך 12 חודשים

בחביות עץ אלון צרפתיות.

היין מאוזן, סמיך, שחור ומלא טעמים מרוכזים.

 

 

 

  

white semi dry

לבן חצי יבש - WHITE SEMI DRY

בלנד גווירצטרמינר, ריזלינג ומוסקט

יין זה הינו בלנד של זני ענבים ארומטיים ופירותיים

הגדלים בהרי הגליל העליון.

 

 

 

 

לעמוד היקב                            לאתר היקב