פרשת יתרו תשפ"ג, מצודת תפן 2019, יקב כישור
בפרשת השבוע אנו מוצאים את 'עשרת הדברות'. בסיכום של 'כבד את אביך ואת אמך', נאמר: 'למען יאריכון ימיך'. בגמרא מסופר שהיה פעם איש שלא כיבד את הוריו, חכמי התורה ביקשו להעניש אותו על כך, היה שם רב אורח בשם 'רמי בר תמרי', הוא העיר להם, ש'כיבוד הורים', זו "מצוה שמתן שכרה בצידה", ועל כזו עבירה לא מענישים (חולין קי/ב). מדוע לא מענישים? מבאר רש"י, שאי - קבלת השכר היא כבר עונש (שם). כלומר: הוא מעניש את עצמו באופן יותר חמור, מאשר כמה מלקות שגבו יספוג.
ב'ספורנו' מבואר, שהבטחה 'למען יאריכן ימיך', אינה ממוקדת דווקא לכיבוד הורים, אלא לכל עשרת הדברים. אמנם יש בהם רק עוד מצוה אחת: "זכור את יום השבת לקדשו". השאר זה איסורים. זאת אומרת שגם על 'זכירת השבת' יש הבטחה לאריכות ימים. על כן צריכים אנו לדעת כיצד עושים זאת.
כשהייתי ילד, סיפרו לי על חוני המעגל, ועל נקדימון בן גוריון, שהתפללו לגשם, על רבי חנינא בן דוסא שעשה מופתים מופלאים. אני זוכר את הסיפורים האלו. אם הייתה מצוה לזכור את זה, מה אני צריך לעשות? אולי להגיע לפחות פעם בשנה לקבר של אחד מהם? מה יהיה אם הגעתי לאיזושהי חניה, אכלתי סנדוויץ' ושתיתי קפה, לאחר שעזבתי את המקום, נודע לי שזהו קברו של חוני המעגל, ודאי שלא קיימתי את מצוות הזכירה. כיצד אם כן מקיימים את זכירת השבת בפועל? חז"ל אומרים, שלכתחילה עושים זאת על היין, גם חלה או לחם זה טוב למי שאין יין, ובדיעבד יוצא ידי חובה גם כשמזכיר זאת בפה, אבל לא די לחשוב על כך בלב. זו היא התפילה והקידוש של ליל שבת.
על כל פנים רואים אנו שהצורה הנכונה והמקורית לכך, היא לעשות קידוש על יין, בכך מקיימים בהידור את המצווה: 'זכור את יום השבת לקדשו', ועתה מגלים אנו שיש לכך גם ערך מוסף, של אריכות ימים, וזו ברכה כל כך חשובה, שהטיפש שאינו מכבד הורים, לא צריך כבר להעניש אותו, כי הוא עושה זאת לעצמו באופן יעיל וכואב.
ברוך ה' יש כיום שפע רחב של אפשרויות לקיים 'זכרהו על היין' באופן מכובד, מעודד ומאיר פנים.
כידוע לכם, אני מציע כל שבוע יין אחר, קיבלתי כמה הערות, שאני מציע יותר מידי, הקוראים שלי אינם מתכננים לאמץ את מקצוע ה'יינן', לכל אחד די בארבעה או חמישה סוגים שהוא אוהב, ואם הוא מזדמן לאיזושהי שמחה, שיש שם סוג נוסף, הוא מוכן לטעום, אבל לא כולם 'אספני יין', ולא אוהבים תערוכה בבית. אני מציע שכל אחד ימשיך לאמץ את מה שהוא רגיל, ומי שפתוח וסקרן לחידושים, יכול לדפדף באתר, לראות מגוון רחב, ובדרך כלל הטיב הוא די מקביל למחיר.
טעמתי השבוע בלנד מצויין שמיוצר ב'יקב כישור' שנמצא בכפר כישורית - כפר לאנשים בעלי מוגבלות שחלקם גם שותפים בעשייה בכרמים וביינות היקב.
היין נקרא "מצודת תפן" 2019 על שם המבצר הגדול שנמצא על רכס ההר ומשקיף על הכרם בו גדלים הענבים.
הבלנד מורכב מקברנה סוביניון, קברנה פרנק וסירה, כאשר כל זן מתבגר בחביות למעלה משנה ורק אח"כ מאחדים את החלקים לשלם שגדול מסך כל חלקיו.
היין בצבע אדום כהה מאוד, יש בו ריחות של עץ ופירות שחורים, קצת מנטה, בטעם יש חמיצות טובה, הרבה תבלינים, מעט מאוד טאנינים וסיומת נעימה וארוכה.
כוהל: 14% מחיר: 140₪.
לחיים ושבת שלום
שרגא – אתר היין הכשר